【獲獎捷報】2018第十一屆全球創意設計大獎- IAI最佳設計大獎-建築概念設計

2018-12-13

IAI設計獎是國際設計領域最具美譽度的專業競賽之一,被視為世界擁有高識別度和含金量的國際設計大獎。IAI三個字母完整傳達了大賽的內容暨室內、建築、工業產品三個設計領域,並延伸至傳播設計、概念設計及時尚設計等專業方向。 其中獎項可分為:IAI最佳創意大獎、IAI年度最佳設計機構、IAI最佳設計大獎、IAI傑出設計大獎、IAI評審團特別獎、IAI最佳概念創意獎、IAI最佳材料創意獎、 IAI最佳人文關懷獎、IAI最佳環境友好獎、IAI設計優勝獎、IAI設計之星獎。舉辦IAI設計獎旨在倡導設計師樹立社會責任感,通過設計引導人們樹立健康的生活觀念和生活方式,鼓勵設計師以設計智慧改善環境與人的關係,促進人與自然的和諧共處。

恭喜建築旅人設計總監 呂宗儒Johnny所主持之作品《三疊泉.Sandiquen》從全球作品中脫穎而出,榮獲2018第十一屆IAI設計獎-建築概念最佳設計大獎!


▲建築旅人設計總監呂宗儒Johnny得獎感言:「此設計案在IAI國際設計獎中獲得最佳設計大獎倍感榮幸。在設計階段團隊們聚焦在如何體現由內而外的設計精神,利用既有閒置旅宿重新賦予價值,呼應廬山名景三疊泉為概念,詮釋「隱」「疊」「泉」三個主軸,分別應用於動線 軸線 視線,小單元錯位整合建築量體,塑造出具在地價值的新建築。感謝業主與設計師們共同的努力,願熱情不減友善環境並分享傳承!」


 


▲建築旅人設計總監呂宗儒Johnny(中)開心領獎。
左為創空間大中華區執行總監 陳又銘Sky,右為創空間-北歐建築設計師 曾致豪Han,創空間今年IAI共獲8項得獎肯定。

 


得獎作品
《三疊泉.Sandiquen》

度假酒店概念設計 Resort Concept Design

作品简介:三疊泉,來自江西的深山,以層層疊加的瀑布著名,中國著名詩人蘇東坡曾在此一遊,並寫下詩句: 不識廬山真面目,只緣身在此山中。 中國人深信,天無絕人之處,只要改以不同角度思考人生,便能豁然開朗。因此借助廬山的形象,將詩的意象量體化,在建築中表達出東方人的轉換視角而豁達的人生哲理。 隱 : 建築體“隱”藏在山體中,使人自世俗中轉換心境,如同古人的隱居,脫離世俗的紛擾,能真正在山中享受寧靜「轉換視角」,便能看到一片新的天地。 疊:建築體的層層疊加,與垂直錯位,轉換空間思考的角度,引導人轉換思維,能帶給居住者,全然不同的心境。 泉:透過格柵打造出泉水流洩而下的意象,透過光與影在不同的時分,打造出流動性,同時也具有保護隱私的功能.

Sandiequan , a waterfall nestles from the deep mountain , Lushan in China, which is famous for its cascade of waterfalls flows throw the mountain.The ancient Chinese poet, Dongpo Su once visited this place and wrote the verse: "I don't realize the true face of the mountain, because I am now part of it" , it refers that If you think about life from different angles, you will be able to open up your mind . Therefore, with the image of Lushan , the imagery of poetry is quantified , philosophy of life that is open-minded by the Orientals is expressed in the Architect. The building hidden in the mountain, which transforms the mind from the secular to the turmoil of the world, like the sec;usion of the ancients, peoplecan truly enjoy the tranquility in the mountains. The layers of the building are superimposed, and the vertical dislocation, the angle of thinking of the conversion space, guides people to change their thinking, and can bring occupants a completely different state of mind.The perception of this design uses the subtractive approach, which is irregular (parts are dissimilar) forms contained within regular form. In the construction method, use friendly environment, the building and main wall are used local materials and stones to eliminate the transportation waste , the grille is made of aluminum.

 






【撰文:Claire】
 



其他專欄